ŽIVOTOPIS

photo: Mitsuhisa Mitsuya hair&make-up: Yoko Okamoto

YOKO NISHII rođena je u gradu Ise u Japanu i od četvrte godine života pohađa satove klavira kod Mitsuko Tomio, a kasnije kod Naofumija Kaneshigeja, Kyoko Ogawe i Hitoshija Kobayashija. Diplomirala je francuski jezik i književnosti na Sveučilištu Keio u Tokiju (1998). Iste godine, odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000), a potom postiže i stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001). Usavršavanje nastavlja na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao stipendistica japanske Vlade (2005- 2007), u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković” (2001- 2003). U međuvremenu surađuje kao korepetitor na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Pobjednica je i finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. Od 2014. do 2019. predavala je na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu.

Održala je brojne solističke recitale u Hrvatskoj (preko 50 solističkih recitala u 25 gradova), Italiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Herzegovini te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom. U prosincu 2018. održala je koncert koji su zajedno organizirali Veleposlanstvo Japana i Hrvatska radiotelevizija, povodom 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske, uz prijenos uživo na Hrvatskoj radioteleviziji.

Ustrajno radi na istraživanju i promociji hrvatskih skladatelja i hrvatske glazbe. U veljači 2015. objavila je prvi CD u svijetu s kompletnim klavirskim opusom Dore Pejačević, povodom 130. godišnjice njezina rođenja, u izdanju japanske diskografske kuće ‘Herb Classics’.

U srpnju 2020. objavila je novi CD album “Yoko Nishii plays Sergei Rachmaninov”.

Ministar vanjskih poslova Japana Yoshimasa Hayashi 22. kolovoza 2023. godine dodjelio joj je priznanje za trud u promicanju međusobnog razumijevanja između Japana i Hrvatske, te doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Japana i drugih naroda.

**********************************************
++Nedavna aktivnost++

2012. – u japanskom gradu Ise, u okviru projekta “The Cultural Transmission from Ise to the World“, održala je niz recitala i izvela cjelokupan klavirski opus Dore Pejačević.

2013. – u lipnju je, u organizaciji PTNA (Piano Teachers’ National Association of Japan), održala koncert – javno snimanje – pod nazivom “Obilazak hrvatske glazbe” gdje je predstavila djela Ferde Livadića, Blagoja Berse, Josipa Slavenskog i Dore Pejačević. U srpnju je, u čast obilježavanja 20. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, održala koncert u Vinkovcima. U sklopu međunarodne pijanističke majstorske radionice i festivala “Dino Ciani” održala je koncert u Rijeci, a potom i 2 koncerta na ljetnom festivalu u Rimu, Italija. U listopadu je ponovno u organizaciji PTNA održala koncert – javno snimanje – pod nazivom “Djela za klavir od Dore Pejačević ~Cvijet koji procvjetao na prijelazu stoljeća~ povodom 90. godišnjice smrti Dore Pejačević”.

2014. – u svibnju održala je koncert s violinistom Goranom Končarom u Tokiju. U srpnju je održala koncert u Dorinoj spomen-sobi Zavičajnog muzeja Našice (Dvorac Pejačević) koji je u cijelosti posvetila izvedbi glasovirskih djela Dore Pejačević i to na Dorinu klaviru Bluthner. Nastupila je i u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, te u Vinkovcima.

2015. – u veljači je objavila dvostruki CD s kompletnim klavirskim opusom Dore Pejačević, u izdanju japanske diskografske kuće “Herb Classics”. U rujnu je održala niz od 11 koncerata po Hrvatskoj povodom 130. godišnjice rođenja Dore Pejačević. Koncerti su započeli 10. rujna, na Dorin rođendan, u rezidenciji japanskog veleposlanika u Zagrebu. U studenom je održala koncerte pod nazivom “Fin de Siecle u Veču i u Hrvatskoj” u Beppu, a u prosincu i u Oiti povodom otvaranja izložbe “Sumrak bogova” vol. 2. u županjiskom umjetničkom muzeju Oita (OPAM).

2016. – u ožujku je bila članicom ocjenjivačkog suda na 2. Međunarodnom natjecanju pijanista “Memorijal Jurica Murai” u Varaždinu. U sklopu Tjedna japanske kulture, u organizaciji Veleposlanstva Japana, održala je, u hotelu Westin u Zagrebu, dobrotvorni koncert kao potporu hrvatskoj Udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet. U rujnu je imala turneju od 8 koncerata u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj. Koncert u Budimpešti, koji je održan u dvorani mađarskog Muzeja glazbene povijesti, na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti, a u suradnji s tamošnjim Veleposlanstvom Japana, izveden je na klaviru Bele Bartoka.

2017. – u siječnju je održala koncert u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tokiju povodom 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. U rujnu je održala turneju od 6 koncerata po Hrvatskoj, koji obuhvaćaju koncerte japansko – hrvatskog prijateljstva, u organizaciji Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj, održane u Muzeju Mimara u Zagrebu i na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

2018. – u ožujku je, u suradnji s hrvatskim violinistom Krešimirom Marmilićem, objavila CD “Franjo Krežma: NOĆNI ČAR – Minijature za violinu i klavir” u izdanju hrvatske diskografske kuće “NOTA BENE Records”. S Krešimirom Marmilićem imala je turneju od 9 koncerata po Hrvatskoj – naziva “Hommage – Franjo Krežma”. U rujnu je održala koncert u čast 180. obljetnice Franjevačke klasične gimnazije u Sinju i 25. obljetnice uspostave diplomatiskih odnosa između Hrvatske i Japana u Sinju, Hrvatskoj. Održala je i koncert “prijateljstvo Japana i Mostara” u Mostaru, Bosni i Herzegovini. U prosincu je održala koncert koji su zajedno organizirali Veleposlanstvo Japana i Hrvatska radiotelevizija povodom 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske, uz prijenos uživo na Hrvatskoj radioteleviziji.

2019. – u rujnu je održala koncert u Poreču u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u svrhu promicnja Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

2020. – u srpnju 2020. objavila je novi CD album “Yoko Nishii plays Segei Rachmaninov”. U listopadu je održala predavanja o Hrvatskoj u srednjoj školi Toba u prefekturi Mie, kao pripremu za predavanje hrvatskog veleposlanika u Japanu o EU. U studenom je održala “Klavirski koncert i predavanje za međunarodno razumijevanje” koji se uglavnom fokusirao na Hrvatsku u osnovnoj školi i srednjoj školi u gradu Ise, u organizaciji Gradskog odbora za obrazovanje u Iseu.

2021. – u ožujku, travnju, i svibnju održala je koncert povodom otvaranja dvorane “Kagura-Hall” u Iseu. U srpnju je održala koncert u “Echigo Tsumari Auditorium – Danjuro” u gradu Tokamachi, prefektura Niigata. Nastupila je i u veleposlanstvu Hrvatske u Tokiju.

2022. – u travnju održala je koncert u Kagura-Hall u Iseu. u svibnju nastupila je u veleposlanstvu Hrvatske u Tokiju. U srpnju održala je koncert u “Takagi Klavier Shoto Salon” u Tokiju. U kolovozu održala je koncert na komemorativnoj ceremoniji postavljanja klavira na stanici Uji-yamada u Iseu. U rujnu i listopadu održala je turneju u 4 grada u Hrvatskoj (Vinkovci, Županja, Vukovar, Rijeka) i Sarajevu u Bosni i Hercegovini. U studenom je održala koncert u Bouji-an u Iseu. U prosincu je nastupila povodom 40. obljetnice CN komemorativnoj večeri Lions Cluba “Shinto”. Nastupila je i u veleposlanstvu Hrvatske u Tokiju.

2023. – u ožujku, održala je koncert povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske u Veleposlanstvu Hrvatske u Tokiju. U srpnju je sa sopranisticom Marijom Vidović održala je koncerte u Tokiju, Tokamachiju i Osaki povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske. U rujnu je u rezidenciji japanskog veleposlanika u Hrvatskoj održana ceremonija odlikovanja ministra vanjskih poslova Japana. Održala je koncerte u tri grada u Hrvatskoj (Rovinj, Umag, Vinkovci) te predavanje u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima.

2024. – u svibnju je planiran u “NAHA CULTURAL ART THEATER NAHArt” u gradu Naha, prefektura Okinawa, dobrotvorni koncert podrške oporavku od potresa na poluotoku Noto, u sklopu projekta kulturne razmjene između Hrvatske i grada Naha, u organizaciji Hrvatskog počasnog konzulata u Nahi.

Sergei Rachmaninov: Prelude in G Minor Op. 23-5
@Echigo Tsumari Auditorium “Danjuro” , Tokamachi-City, Niigata, Japan
Gustav Mahler: Adagietto (from Symphony No.5), piano transcription (arr. by O. Singer)
from Yoko Nishii Christmas Concert ~”Fin de siecle” in Wien & Croatia~
@iichiko Otonoizumi Hall, Oita, JAPAN, 23.12.2015.